Синдроми ураження стовбура мозку Альтернуючі синдроми

Untitled-11Untitled-10

Синдроми ураження стовбура мозку
Альтернуючі синдроми.  автор:  к.м.н.Олексюк-Нехамес А.Г

(прошу проглянути малюнки та схеми внизу сторінки)

В стовбурі мозку пірамідні шляхи проходять в нижньому відділі (базально), чутливі шляхи в середньому відділіЯдра черепних нервів – розміщені голов.чином у верхньому поверсі або дорсально в покришці мозкового стовбура. Одностороні вогнищеві ураження стовбура дають альтернуючі синдроми: порушення функції черепних нервів на стороні вогнища ураження і провідникові розлади (рухові, чутливі) – на протилежній. (відображення особливостей далі на презентаціях)Схема альтенуючої геміплегії при ураженні середнього мозку. Схема альтернуючої геміплегії при ураженні продовгуватого мозку.Схема альтенуючої геміплегії при ураженні варолієвого мостуСиндроми ураження середнього мозку.

Untitled-3

Синдром Вебера (ураження в області ядер волокон ІІІ нерва): симптоми ураження окорухового нерва на строні вогнища, контрлатерально- центральна геміплегія, а також центральний параліч м’язів обличчя і язика (охоплення кортико-нуклеарних шляхів до ядер VII XII нервів)Синдром БенедиктаВогнище знаходиться на тому ж рівні (вищезгаданому) проте більш дорсально, з охопленням в процес чорної субстанції і червоного ядра при збереженості пірамідного шляху): на стороні вогнища –периферійний параліч окорухачів, на протилежній стороні – інтенційний гемітремор.Іноді на протилежній стороні виявляється крім того екстрапірамідний гіперкінез (синдром Клодта).При більше тотальному вогнищі ураження можливе і ураженні провідників медіальної петлі, що проходить дозовні від ядер окорухового нерва з приєднанням до симптомокомплексу Бенедикта порушень поверхневої і глибокої чутливості по гемітипу на стороні, протилежній ураженню.Синдроми ураження варолієвого мостаСиндром Мійяра-Гублера (ураження ядер або волокон VII пари нерва і пірамідного шляху):т периферійний параліч мімічної мускулатури на стороні ураження і центральна геміплегія на протилежній стороні.Синдром Фовіля.(більше тотальне ураження з охопленням в патологічний процес ядра чи волокна VI нерва): симптомокомплекс Мійяра-Гублера і параліч відвідного мязу ока (східна косина, диплопія, недоведення  очного яблука дозовні).

Untitled-1

Синдроми ураження продовгуватого мозку.Бульбарний параліч (ураження в області ядер IX X XII нервів): парез мякого піднебіння, опущення піднебіння, відсутність рухів її виконанні звуків, гнусавий відтінок голосу, відхилення язичка  в сторону, параліч гортані, голосових зв’язок, зі всіма ознаками периферійного параліча, відсутність глоткового піднебінного рефлексу, дисфагія, поперхування при намаганні поїсти, блювота, розлади дихання і серцево-судиної системи, порушення рівноваги, атаксія, вегетативні розлади.

Untitled-2

Може спостерігатися ураження пірамідного шляху. Синдром Джексона.(ураження на рівні ядра під’язикового нерва): на стороні вогнища – периферійний параліч м’язів язика, контрлатерально- центральна геміплегія.Синдром Авеліса.Синдром Джексона в поєднанні  з симптомами ураження nukl.ambiguus (рухове ядро IX X  нервів).; бульбарний параліч на стороні ураження вогнища, контрлатерально – центральна геміплегія.Синдром Шмідта. На стороні вогнища – симптоми ураження всіх ядер каудальної групи (IX X XI XII нервів) на протилежній – спастична геміплегія. Синдром Захарченко-Валленберга.На стороні вогнища – симптоми охопленя в процес nukl.ambiguus  (параліч мякого піднебіння і голосової звязки) нисхідних симпатичних волокон  до гладких мязів ока (синдром Клода-Бернара-Горнера), шнуркоподібного тіла (вестибулярно-мозочкові розлади), nukl. Tractus spinalis (розлади чутливості на обличчі,) на протилежній стороні – випадіння больової і температурної чутливості (ураження волокон спіно-таламічного шляху). Даний синдром спостерігається при порушенні кровопостачання в басейні задньої нижньої мозочкової артерії.Untitled-6

Untitled-4Untitled-5

  • Дякую за увагу

 

 

Untitled-9

Об авторе admin

закінчила Львівський медичний інститут в 1995 році, за спеціальністю лікарська справа, лікар вищої категорії, невролог нейрофізіолог, кандидат медичних наук, викладач, невролог, нейрофізіолог, рефлексотерапевт автор понад 92 друкованих робіт, 1 електронної книги, декількох інформлистів, учасник конфренцій та симпозіумів.
Закладка Постоянная ссылка.

Добавить комментарий